Sejšelska burza listala tokenizirani vrijednosni papir

Photo: Pixabay

Sejšelska dionička burza (MERJ) izlistala je prvu tokeniziranu vrijednosnicu i time postala prva u svijetu koja je to učinila.

Burza (MERJ) licencirana je od strane regulatora na financijskom tržištu kao burza za trgovanje vrijednosnim papirima, klirinška agencija i depozitorij vrijednosnih papira (CSD) te izdaje token koji predstavlja udio u vlasništvu same burze.

Iz MERJ-a kažu da će ponuditi 16% vlastitih tokeniziranih dionica kroz javnu ponudu, kasnije ove godine. Također, MERJ je u pregovorima s „nekoliko tvrtki“ oko potencijalnog listanja njihovih tokeniziranih dionica na platformi burze.

Edmond Tuohy, CEO MERJ-a, izjavio je:

„MERJ je u potpunosti iskoristio svoj krajnji ekosustav kako bi prvi u svijetu isporučio tokeniziranu vrijednosnicu javnosti za trgovanje. Kombiniramo najbolje od starog i novog svijeta kako bismo pružili ključni dio nedostajuće infrastrukture za rast tržišta digitalne imovine.“

Iz MERJ-a kažu da koriste ethereum blockchain za vođenje evidencije o vlasništvu u registru dionica zbog toga što je to trenutno najbolje podržani protokol u te svrhe.

Na MERJ-ovom popisu listanih vrijednosnica, tokenizirani vrijednosni papir ima oznaku “MERJ-S” i trenutno se trguje na 2,42 USD, s tržišnim kapitalizacijom od 21,015,781 USD.

MERJ također planira smanjiti troškove za ulagače i izdavatelje pomoću blockchain tehnologije pojednostavljenjem brojnih procesa na tržištu vrijednosnih papira, uključujući izdavanje, registre dioničara, usklađenost, distribuciju i glasovanje.

MERJ koja je osnovana 2013. godine, kaže da je licencirana kao burza, klirinška kuća i depozitorij te da tako vidi brojne prednosti tokenizacije. „Bilo da izdaju tokenizirane ili tradicionalne dionice, poduzeća neće htjeti ići u nadležnost koja ne zadovoljava visoke međunarodne standarde, jer će privući veći nadzor globalnih regulatora”, rekao je Tuohy. „Proveli smo tri godine radeći s našim regulatorima na stvaranju snažnog i usklađenog okvira za izdavatelje koji žele iskoristiti prednosti distributed ledger tehnologije.“

Posjetite našu Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima

Pin It on Pinterest

Share This