Prvi državni hub za finteche u Hanfi

 

                                                                                                                                                                                  Photo: hanfa.hr

Investitori, poduzetnici i tvrtke koje razvijaju inovativne financijske proizvode i usluge, tzv. fintechi, u ponedjeljak su dobili prvu službenu, državnu adresu u Hrvatskoj na koju se mogu javiti za pomoć i savjet. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga – Hanfa otvorila je za njih Inovacijski hub.

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe kaže da je Inovacijski hub mjesto na kojem će fintechi moći dobiti neformalnu podršku, savjet i smjernice.

“Tehnološka rješenja u financijskoj industriji, način prikupljanja kapitala, struktura tržišta i pristup korisnicima neprestano se razvijaju velikom brzinom pa i regulatori moraju biti jednako brzi, fleksibilni i pratiti tržišne inovacije”, kaže Žigman.

Dodaje da je osnivanje Inovacijskog huba, i to u manje od pet godina otkako je svoj inovacijski hub osnovao britanski FCA, izravna posljedica sve većeg broja upita na tu temu. Najveći interes za ulaskom u Hrvatsku, kao i za razvojem, Hanfa je zabilježila u području inovativnih platformi za pružanje investicijskih usluga, prikupljanje sredstava i trgovanja na sekundarnom tržištu te korištenja novih tehnologija u industriji osiguranja i sustavima depozitorija i namire.

Inovacijski hub Hanfe, tj. tim vodi Filip Šaravanja. Zamjenica mu je Dorotea Benković, a u timu ih je devet. U Hanfi nam ipak nisu znali točno reći hoće li ova inicijativa doprinijeti da Funderbeam SEE, vrlo uspješan projekt Zagrebačke burze i estonskog Funderbeama, u budućnosti ne mora investicije raditi preko SPV-a u Estoniji već u cijelosti unutar Hrvatske.

Nije poznato ni hoće li njihov Inovacijski hub djelovati prema Ministarstvu financija, kako ono iz Hrvatske ne bi otjeralo blockchain i kriptostartupe, a što se kroz izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma kani sprovesti do kraja ove godine. Kao ni hoće li surađivati s Ministarstvom pravosuđa koje je izmislio novu definiciju banke u prijedlogu novog Ovršnog zakona, a sve kako bi spriječilo banake izazivače da uđu u Hrvatsku. Umjesto toga, u Hanfi tvrde da je regulativa na području cijele Unije harmonizirana.

“Regulatorni okvir koji za financijske usluge na razini cijele EU je u najbitnijem djelu harmoniziran i tehnološki neutralan”, naglašavaju u Hanfi pa preostaje za pričekati prve rezultate novog huba.

VIJEST PREUZETA: www.poslovni.hr

Posjetite našu Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima

Pin It on Pinterest

Share This