Više od 3 milijuna grafičkih kartica prodano je prošle godine rudarima kriptovaluta. Njihova je prodajna vrijednost iznosila čak 776 milijuna dolara, očekuje se kako će potražnja i dalje biti veća od ponude, pa će cijene grafičkih kartica rasti i tijekom ove godine, a zbog povećane potražnje moguća je i njihova nestašica.

Prema istraživanju koje je objavljeno na mrežnoj stranici bitcoin.com, tri vodeća proizvođača grafičkih kartica – AMD, Nvidia i Intel, suočeni su s istim problemima. AMD je nedavno priznao kako zbog povećane potražnje koju generiraju rudari kriptovaluta nemaju dovoljno kartica Radeon te su najavili da planiraju povećati njihovu proizvodnju. Njihov glavni konkurent – Nvidia, također je objavio kako je potražnja premašila njihova očekivanja u posljednjem kvartalu prošle godine. Kako bi omogućila i igračima računalnih igrica da kupe grafičke kartice, tvrtka je od trgovina tražila da ograniče broj kupljenih kartica, a najavili su i izradu kartice koja će biti namijenjena samo za rudarenje.

Zanimljivo je pritom istaknuti kako je u četvrtom tromjesečju prošle godine isporuka grafičkih kartica smanjena, i to za 1,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog smanjene prodaje prijenosnih i stolnih računala. Dok se tržišni udio Nvidie smanjio za 6 posto, a Intela za 2 posto, AMD je ostvario porast od 8,1 posto.

Prema riječima predsjednika tvrtke za istraživanje tržišta Jona Peddiea gaming će i dalje biti glavni razlog za kupnju grafičkih kartica, jer će potražnja, uslijed povećanja troškova rudarenja, prvenstveno zbog cijene električne energije – početi padati. No, kako je potražnja za grafičkim karticama i dalje veća od ponude, cijena će im i dalje rasti. Tako u kompaniji Nvidia najavljuju da će cijene grafičkih kartica rasti sve do trećeg kvartala ove godine. Tome u prilog govori i zabilježena nestašica memorije za grafičke kartice, što će također utjecati na rast cijene.