Zašto je financijska pismenost važna?

 

                                                                                                                                                                                                      Foto: FIMA

U zadnjem desetljeću financijska pismenost postala je goruće pitanje većine ekonomskih institucija u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Financijska pismenost potrebna je kako bismo mogli lakše donositi utemeljene odluke o financijskim proizvodima i uslugama te izrađivati osobne ili obiteljske proračune u skladu sa svojim potrebama. Također, financijsko opismenjavanje doprinosi većoj osviještenosti o različitim rizicima i mogućnostima prilikom donošenja odluka o osobnim ili obiteljskim financijama.

Što je zapravo financijska pismenost i jesmo li financijski pismen narod?

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) financijsku pismenost definira kao kombinaciju informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje ispravnih financijskih odluka za ostvarenje individualne dobrobiti. Pojednostavljeno, to je osnovno financijsko znanje koje nam je potrebno za funkcioniranje u današnjem okruženju.

Najnoviji rezultati istraživanja razine financijske pismenosti u Hrvatskoj koje je krajem 2019. godine provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a nalaze se i na službenim stranicama HANFE, pokazuju blagi porast u odnosu na 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske iznosila je 12,3 od ukupno 21 boda (59%), u odnosu na 11,7 bodova (56%) iz 2015.

 

Posljedice financijske „nepismenosti“

Iako pokazujemo blagi napredak, nedostatna financijska pismenost može imati opake posljedice. Ona vodi pogrešnim odlukama, neodgovornom odnosu prema novcu, stvaranjem socijalnih problema i u konačnici slabljenju cjelokupnog gospodarstva.

Problem pojedinca vrlo brzo prerasta u problem društva. Sustavnom financijskom izobrazbom u obrazovnim institucijama, kao i osmišljenim programima obrazovanja odraslih navedeni bi se problem s vremenom mogao otkloniti.

U svakom slučaju, potreban nam je veliki poticaj i napor kako bismo promijenili stanje u Hrvatskoj. Financijska pismenost mora postati prioritet ne samo odgovornih za obrazovanje već i svih dionika financijskog sektora u Hrvatskoj.

Što je financijska pismenost, o čemu ona ovisi i zašto je važna, saznajte na našem desetom BESPLATNOM webinaru pod naslovom „Financijska pismenost“  koji će se održati na Zoom platformi u četvrtak, 6. svibnja, u 14 sati. Organizator je FIMA, a suorganizator Business Sailing i Woom.

Prijaviti se možete putem poveznice, a što o toj temi ukratko imaju za reći panelisti, pogledajte u kratkoj najavi.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima