Središnja engleska banka istražuje prednosti digitalne valute

                                                                                                                                                                                                      Foto: Unsplash

Najmanje 18 središnjih banaka trenutno razvija digitalne valute, prema istraživanju The Blocka. U istraživanje nisu uključene središnje banke koje su priopćile kako razmišljaju o izdavanju digitalnih valuta ili istraživanju.

 

Središnja engleska banka (Bank of England – BoE), službeno je objavila da će istražiti mogućnosti uporabe digitalne valute središnje banke (engl. central bank digital currenciesCBDC).

Engleska banka kreirala je skupinu s još pet središnjih banaka – Kanadskom bankom, Japanskom bankom, Europskom središnjom bankom, Sveriges Riksbank (Švedska) i Švicarskom nacionalnom bankom – kako bi istražili CBDC, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak.

Grupu će nadgledati Banka za međunarodne nagodbe (Bank for International Settlements – BIS), kojom će predsjedati Benoit Coeure, voditelj centra za inovacije BIS-a, i Jon Cunliffe, zamjenik guvernera Engleske banke.

BIS je osnovao centar za inovacije prošlog lipnja kako bi potaknuo međunarodnu suradnju vezanu uz inovativnu financijsku tehnologiju u središnjoj bankarskoj zajednici. Švicarska narodna banka kasnije je potpisala operativni sporazum s BIS-om o otvaranju švicarske podružnice za istraživanje digitalne valute koja se temelji na blockchainu.

Grupa od šest središnjih banaka i BIS  će „procijeniti slučajeve uporabe CBDC-a; ekonomski, funkcionalni i tehnički izbor dizajna, uključujući prekograničnu interoperabilnost; i razmjenu znanja o tehnologijama u nastajanju “, objavljeno je u utorak.

Grupa će također surađivati s relevantnim institucijama, posebno s Odborom za financijsku stabilnost i Odborom za plaćanja i tržišnu infrastrukturu (CPMI), izjavili su iz Engleske banke.

Sveriges Riksbank i Europska središnja banka već razvijaju svoje državne digitalne valute, dok su Kanadska i Švicarska nacionalna banka također neko vrijeme istraživale digitalne valute.

Iz Europske središnje banke i Japanske banke također su optimistični po pitanju CBDC-a. Naime, oni smatraju da bi digitalna valuta koju podržava središnja banka mogla u jednom trenutku zamijeniti američki dolar kao globalnu valutu ili pak da bi ona mogla građanima pružiti sredstva za razmjenu u slučaju da “fizička novčana sredstva na kraju propadnu”.

Najmanje 18 središnjih banaka trenutno razvija digitalne valute, prema istraživanju The Blocka. U istraživanje nisu uključene središnje banke koje su priopćile kako razmišljaju o izdavanju digitalnih valuta ili istraživanju.

Ipak, Kineska središnja banka prednjači u izdavanju CBDC. Nedavno su iz banke rekli kako su dovršili dizajn svoje digitalne valute. Kineska središnja banka istražuje i razvija svoju digitalnu valutu od 2014. Očekivani digitalni juan najprije će se distribuirati trgovačkim bankama, a zatim korisnici i tvrtke mogu registrirati digitalne novčanike kod tih banaka, nedavno su izvijestili iz Kineske središnje banke.

 

 

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima