Središnja banka Saudijske Arabije ubrizgava likvidnost u lokalne banke putem blockchaina

                                                                                                                                                                                                      Foto: Unsplash

Monetarna uprava Saudijske Arabije (The Saudi Arabian Monetary Authority – SAMA), središnja banka zemlje, objavila je jučer da je nedavno ubrizgavala dio likvidnosti u lokalne banke putem blockchain tehnologije.

Nije poznat točan iznos likvidnosti koji je SAMA ubrizgala putem blockchaina, no prošlog je tjedna središnja banka odlučila ubrizgati ukupno 50 milijardi saudijskih rijala (~ 13,35 milijardi USD) kako bi banke mogle podržati privatni sektor.

Iz SAMA-e su rekli kako je razvoj blockchaina dio njihovih kontinuiranih napora na istraživanju i eksperimentiranju s novim tehnologijama. Specifični detalji ove inicijative i dalje su nepoznati. Središnja banka još nije dala komentar.

 

Ovo nije prvi put da SAMA eksperimentira s blockchain tehnologijom

Prošle je godine pokrenula projekt digitalne valute pod nazivom Aber u suradnji sa središnjom bankom Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi pomogla bankama u obje zemlje da izdaju doznake putem blockchaina. Uz to, u 2018. godini SAMA se udružila s Rippleom kako bi pomogla lokalnim bankama da poboljšaju svoju platnu infrastrukturu putem RippleNeta.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima