Serum – analiza

 

 

                                                                                                                                                                                                      Foto: web

Autor: Domagoj Mataić

 

Tim, povijest, organizacije

Serumova povijest počinje sa Sam Bankman-Friedom, diplomantom MIT-a s više od 3 godine iskustva u trgovanju ETF-ovima u Jane Street Capitalu, poznatoj Wall Street trgovačkoj tvrtki. Ubrzo nakon što je napustio Jane Street krajem 2017. godine, osnovao je Alameda Research, tvrtku za trgovanje kriptovalutama koja svakodnevno stvara volumene vrijedne milijarde dolara. Tvrtka osigurava likvidnost i upravlja digitalnom imovinom za pojedince i institucionalne investitore.

Godine 2019. Bankman-Fried osnovao je FTX kripto-mjenjačnicu koja trguje derivatima te je ubrzo postala jedna od najvećih svjetskih trgovinskih platformi za kripto derivate. Prije nego što je napunio 28 godina, Bankman-Fried prepoznat je jednim od najmlađih milijardera na svijetu po izvještajima Bloomberga i Forbesa. Njegova trenutna neto vrijednost procjenjuje se na 8,7 milijardi dolara.

Bankman-Fried i ostali članovi FTX tima razmišljali su o potencijalnom stvaranju DeFi protokola. Odlučili su izgraditi brzu i efikasnu decentraliziranu kripto-mjenjačnicu (DEX), ali ne na ethereumu, s obzirom na zagušenost mreže i niskog kapaciteta transakcija. Nakon što su razmotrili više različitih blockchain sustava, tim je na kraju odabrao solanu, blockchain dizajniran s visokom učinkovitošću kao prioritetom.

Tim je odlučio da DEX bude samostalna platforma, odvojena od FTX mjenjačnice. DEX su odlučili nazvati imenom serum nakon što su sastavili veliku tablicu ideja s imenima i prekrižili one koje je preuzeo postojeći kripto projekt ili domena web-stranice. Razvoj serum DEX-a trajao je oko tri mjeseca, a whitepaper objavljen je u srpnju 2020. Sam DEX pokrenut je krajem kolovoza.

Što je serum i kako funkcionira

Serum je decentralizirana kripto-mjenjačnica na solana blockchainu. Projekt seruma također posjeduje cross-chain mehanizam zamjene, putem kojeg je na primjer moguće zamijeniti ether za bitcoin i obrnuto. Serum je jedan od prvih velikih projekata koji funkcionira na solani, te je interoperabilan s drugim kriptovalutama, uključujući bitcoin i ethereum.Za razliku od drugih DEX-ova, serum je zamišljen kao knjiga narudžbi (order book), poput centraliziranih kripto mjenjačnica kao što su Binance i Coinbase.

Serum DEX trenutno kao opciju nudi 30-ak različitih kriptovaluta, a sva se trgovanja odvijaju preko stablecoina USDT-a i USDC-a. Kako je kod open source svatko može stvoriti vlastiti DEX na vrhu seruma i podržati dodatne trgovačke parove. Do sada postoji više od 20 DEX-ova, a serum DEX dostupan je i na Android i iOS uređajima putem mobilne aplikacije Coin98.

Postoje dva temeljna mehanizma koji podupiru serum. Prvi je solanin standard SPL tokena, drugi je serumov protokol interoperabilnosti.

 

SPL standard

Kriptovalute kojim je moguće trgovati na serumu kao što su LINK, SOL i USDC nisu ERC-20 tokeni, već SPL tokeni. SPL token standard na solani ekvivalentan je ERC-20 standardu na ethereumu. Bilo koji token koji nije SPL verzija, omotan (wrapped) je za upotrebu na protokolima temeljenim na solani, na isti način na koji je bitcoin omotan za upotrebu na protokolima temeljenim na ethereumu.

Wrapping proces može se jednostavno opisati kao davanje kriptovalute (npr. 1 bitcoin) određenom skrbniku koji zatim stvara jednaku količinu tokena na drugom blockchainu, te se može koristiti u tom sustavu. Na taj način mnogi koriste upravo bitcoin kako bi ga mogli upotrijebiti u mnogim DeFi aplikacijama.

Kriptovalute iz drugih blockchain sustava mogu se pretvoriti u SPL tokene i trgovati na serumu na  dva načina. Korištenjem FTX mjenjačnice ili korištenjem proširenja putem browser novčanika metamask. U oba slučaja potreban je sollet.io novčanik koji se također koristi za interakciju sa serum DEX-om. Sollet.io novčanik nije tip browser novčanika poput metamaska, niti zahtijeva preuzimanje bilo kojeg softvera.

FTX nudi mogućnost „omotavanja“ SPL verzija popularnih kriptovaluta kao što su bitcoin, ether, chainlink itd. te također preuzima ulogu skrbnika. Kriptovalute su zatim deponirane u sollet.io novčanik.

Bilo koji ERC-20 token može se pretvoriti u ekvivalent SPL tokena pomoću metamask novčanika. Pri tom činu, ERC-20 tokeni zaključani su u pouzdanom pametnom ugovoru na ethereumu, a sollet.io  novčanik će stvoriti SPL token koji se mogu koristiti na serum DEX-u.

Interoperabilnost

Serum koristi pametne ugovore s ugrađenim ekonomskim poticajima kako bi korisnicima omogućio da razmjenjuju kriptovalute na različitim blockchain sustavima (npr. ether za bitcoin). To se postiže zahtijevanjem obiju strana uključenih u razmjenu da ulože određeni iznos kolaterala za izvršenje razmjene.

Ako druga strana uključena u razmjenu pravodobno ne primi svoja sredstva, može osporiti zamjenu pametnim ugovorom podnošenjem dokaznog zahtjeva za transakciju koji je pohranjen na solana blockchainu. Ako je spor valjan, primatelj dobiva svoj udio od pošiljatelja. Ako nije valjan, pošiljatelj prima dio uloga od primatelja.

Serum je u stanju podržati pametne ugovore putem ethereum i solana blockchaina zahvaljujući solaninom low-level virtual machine (LLVM), koji radi poput ethereum virtual machinea, te podržava pametne ugovore koji se provode na ethereum blockchainu.

SRM token

SRM je ujedno SPL token na solana blockchainu i ERC-20 token na ethereum blockchainu. Koristi se u DeFi ekosustavu seruma, ponajviše za staking na DEX-u. Za proces stakinga pojedinac je dužan pokrenuti validatorski node, te se može također koristiti kako bi se smanjile naknade za trgovanje na DEX-u čak do 60 posto. Milijun SRM tokena može se pretvoriti u jedan megaserum (MSRM) i obrnuto.

MSRM daje dodatne pogodnosti holderima, a kako bi ga se moglo posjedovati potrebno je prisustvovati u staking procesu. MSRM postoji i kao ERC-20 token. Maksimalno 1.000 MSRM-a može postojati u bilo kojem trenutku. I SRM i MSRM mogu se zamijeniti između ethereuma i solane u omjeru 1:1. Trenutačno 80 posto naknada na serum DEX-u koristi se za automatsku kupnju i spaljivanje SRM tokena.

Staking

Serum ima prilično razrađen sustav stakinga. Prvo, da bi se postalo validator node, potrebno je uložiti 10 milijuna SRM-a, od kojih milijun mora biti u obliku 1 MSRM-a.

Validatori imaju dvije dužnosti: podržati među lančane zamjene kriptovaluta (cross-chain), a druga funkcija odnosi se na činjenicu da se narudžbe na serum DEX-u ne ispunjavaju automatski zbog prirode solana blockchaina, već ih mora ručno aktivirati treća strana, u ovom slučaju validator.

Iako staking nagrade nisu fiksno postavljene, godišnji postotni prinos kreće se oko 2 posto godišnje, s dodatnih 13 posto koji ovisi o performansu nodea. Ovi prinosi dolaze iz dijela naknada na DEX-u te ovisno o volumenu trgovanja mogu varirati. Te bi se naknade u budućnosti mogle promijeniti glasovanjem u zajednici. Jedino mjesto na kojem se trenutno može stakeati SRM za sada je putem FTX mjenjačnice.

Glasovanje

U kontekstu glasovanja, validatorski nodeovi na serumu mogu se postaviti kao “glasački stake” ili “delegirani stake”. U glasačkom nodeu, SRM koji se delegira može glasovati neovisno o vođi. Svi  delegirani SRM tokeni automatski će glasovati na isti način na koji glasa vođa za bilo koji prijedlog.

Potrebno je posjedovati 50.000 SRM-a za podnošenje prijedloga koji se uzima od ukupnog iznosa koji je uložen u node (bio delegiran ili ne). Kako bi se prijedlog usvojio potrebno je više od 60 posto glasova. Ako prođe, 50.000 SRM-a vraća se u node, a ako se odbije, onda se spaljuje. Validatori mogu predlagati promjene pravila protokola, kao što su naknade.

IEO i tokenomics

Serum je prikupio kapital putem dvije istovremene inicijalne ponude putem mjenjačnica (IEO), 11. kolovoza 2020. Proces se odvio putem FTX-a i BitMax kripto-mjenjačnice. Svaka mjenjačnica prodala je 3 milijuna SRM-a po cijeni od otprilike 0,11 dolara po tokenu. S ukupno prodanih 6 milijuna SRM-a prikupljeno je 660.000 dolara. KYC postupak bio je potreban za IEO-e na obje mjenjačnice, te je maksimalno moglo sudjelovati 1.800 sudionika.

Serum je imao i pretprodaju (presale), gdje je prodano 400 megaseruma (400 milijuna SRM) po cijeni od 80.000 dolara po MSRM-u. Iako dolazimo do brojke od 32 milijuna dolara, iz seruma napominju da je putem pretprodaje prikupljeno samo 20 milijuna dolara, što čini oko 4 posto ukupne ponude seruma od 10 milijardi tokena. SRM je deflacijski token zbog ranije navedenog mehanizma naknada koje se koriste za kupnju i spaljivanje tokena.

Od preostalih 96 posto, 20 je izdvojeno za tim i savjetnike, 22 za projektne suradnike, 27 za fondove poticanja ekosustava, a posljednjih 27 posto dodijeljeno je fondu partnera i suradnika.

Samo oko 10 posto ukupne ponude seruma trenutno je u optjecaju. To uključuje 6 milijuna SRM-a prodanih tijekom IEO-a i 169 milijuna SRM-ova koji se upotrebljavaju za osiguravanje likvidnosti na mjenjačnicama (samo 50 milijuna trenutačno je u optjecaju u trenutku pisanja ove analize). Dodijeljeno je još 825 milijuna SRM-a kako bi se korisnicima pružili poticaji za izgradnju ekosustava (npr. integracija mobilnih aplikacija Coins98).

Preostalih 90 posto SRM-a koji nije u optjecaju bit će u potpunosti zaključano do kolovoza 2021. Nakon toga, preostali SRM bit će otključani linearno tijekom šestogodišnjeg razdoblja. To je učinjeno kako bi se osigurala dugoročna održivost projekta. Kao što je napisano na web-stranici, zaključani tokeni „namijenjeni su dugoročnim pristašama serum ekosustava, a ne brzom profitu“.

Plan razvoja i partnerstva

Prema dostupnim podacima, plan za project serum podijeljen u pet dijelova. Prvi i drugi dio već su ispunjeni. Prvi dio uključivao je lansiranje serum tokena i DEX-a. Drugi dio uključivao je izgradnju cross-chain mosta, otvaranje razvoja DEX-a na solani i uvođenje bespovratnih sredstava za obećavajuće projekte vezane uz serum ekosustav.

Od preostala tri dijela trenutno je vidljiv samo prvi dio. Usmjeren je na implementaciju poznatih DeFi značajka kao što su decentralizirano kreditiranje i zaduživanje, yield farming, pa čak i integracija pametnih ugovora automatiziranog market maker-a (tehnologija koja je temelj trenutnih DEX lidera kao što je uniswap). Nejasno je kada će ostale etape biti dovršene jer ne postoje specifični rokovi.

Jedan specifičan element koji nedostaje u trenutnom planu zabilježen je u serumovom  whitepaperu, a promotivni video uključuje dva jedinstvena tokena, serumBTC (FBTC) i serumUSD  (FUSD).

U širem smislu, serum se nada kako će uspjeti preusmjeriti dovoljno pozornosti na solanu kako bi uvjerio druge projekte da počnu na njoj graditi.

Od dosadašnjih partnerstva koje je serum sklopio, najviše se ističe ono s FTX-om, Alameda Research-om, Kyber Network-om, Solanom, te TomoChain-om. Partnerstva u kripto-svijetu ponekad su i precijenjena. Mnogo je primjera partnerstva pri kojima ne postoji konkretan razlog zašto je do određenog dogovora došlo. Ali serum je za sad jedini veći projekt koji funkcionira na solani.

Kritika

Potrebe osiguranja kolaterala negativno utječe na korisničko iskustvo

Svaki put kada korisnik obavi zamjenu, mora rezervirati određeni postotak ili fiksni iznos kako bi  pokrio kolateral. Iznos kolaterala mora biti prisutan kako bi se spriječile moguće prevare pri kojima  korisnici ulaze u trade bez namjere da pošalju sredstva drugom sudioniku.

Međutim, to stvara loše korisničko iskustvo jer korisnici moraju imati barem vrijednost naknade za  spor koji se obvezuje na ugovor u kolateralu prije nego što provedu zamjenu, što je potpuno strano    od uobičajenog iskustva razmjene u kojem je potreban samo jedan token i jedna transakcija za  početak trgovanja.

Buduća očekivanja

Serum je vrlo ambiciozan projekt te jedan od rijetkih koji se oslanja na solanu. Popis obećanja poprilično je dug, a jedno od većih odnosi se na konkuriranje DEX-ovima na ethereum blockchainu. Međutim, kada usporedimo volumene trgovanja, serum značajno zaostaje. Prema podacima Coinmarketcapa, serum se nalazi na 27. mjestu, po DEX volumenu.

Što se tiče tokenomicsa ,Bankman-Fried u objavi na blogu tvrdio je da je odluka o dodjeli sredstava  tijekom šestogodišnjeg razdoblja otjerala mnoge velike VC fondove koji su bili zainteresirani za ulaganje. Iako se čini da je dvostruki IEO bio prilično pravedan, pomalo je iznenađujuće da je prodano  samo 6 milijuna SRM-a. U kontekstu, to je manje od 0,06 posto ukupne ponude od 10 milijardi SRM-a. Iako to može biti dio osiguravanja dugovječnosti ekosustava, ipak navedeni postotak jedan je od manjih u kripto području. Od kolovoza ove godine, kreće proces linearnog otključavanja tokena, koji bi mogao imati pritisak na cijenu samih SRM tokena, no ako se bull market nastavi, tj. vrati u sličnom prethodnom intenzitetu, negativan pritisak vjerojatno se neće osjetiti.

Dug je put razvoja projekta, ali potreba za osiguranjem kolaterala sigurno negativno utječe na samo korisničko iskustvo. Bez obzira na vrlo niske naknade, ova otegotna okolnost jedan je od razloga zašto je volumen trgovanja 10 i više puta manji u usporedbi s DEX-ovima na ethereumu.

 

 

 

 

 

 

 

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima