Predsjednica Europske središnje banke: „Digitalni euro neće biti zamjena za gotovinu.“

                                                                                                                                                                                                      Foto: Freepik

Bilo koja digitalna valuta puštena u optjecaj u Europskoj uniji možda neće u potpunosti zamijeniti fiat valutu, rekla je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Govoreći na online sastanku francusko-njemačke parlamentarne skupštine 21. rujna, Lagarde je izjavila da banka istražuje “pogodnosti, rizike i operativne izazove” digitalne valute Europske središnje banke (CBDC), ali fiat valuta vjerojatno će i dalje imati svoju ulogu u toj digitalnoj budućnosti.

  • Digitalni euro mogao bi biti nadopuna gotovini, a ne zamjena za nju. – izjavila je Lagarde i dodala – Mogao bi pružiti alternativu privatnim digitalnim valutama i osigurati da jedinstvena valuta ostane i dalje temelj europskih platnih sustava.

Naime, predsjednica Europske središnje banke 10. je rujna izjavila da Eurosistem još nije donio odluku hoće li uvesti digitalni euro, ali rekao je da će radna skupina za proučavanje potencijalnih učinaka CBDC-a na Europu biti predstavljena u narednim tjednima.

Lagarde već dugo podupire razvoj digitalnog eura središnje banke, a sve s namjerom da učini korak prema digitalizaciji. Prošle je godine u rujnu, kada je obavljala dužnost glavne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda, rekla da će se usredotočiti na to da osigura da institucije EU, koje se prilagođavaju promjenjivom financijskom okruženju, budu otvorene i spremne za prihvaćanje kriptovaluta.

Međutim, Lagarde je naposlijetku istaknula da se europsko gospodarstvo suočava s “neviđenom krizom” uzrokovanom pandemijom i da je oporavak “nejednak i nepotpun”  te da će svi ovisiti o tome koliko jako će virus ostati prisutan.

 

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima