Pogledajte koje su se zemlje našle na popisu vodećih po usvajanju kriptovaluta

                                                                                                                                                                                                      Foto: Unsplash

Ukrajina, Rusija, Kina, Južna Afrika, Nigerija, Kenija i SAD našle su se na popisu top 10 zemalja po usvajanju kriptovaluta, prema istraživanju 2020 Global Crypto Adoption Index koji je sastavila tvrtka za analizu blockchain podataka Chainalysis.

 

„Crypto friendly“ zemlje

2020 Global Crypto Adoption Index rangirao je 154 zemlje na temelju njihovog usvajanja kriptovaluta.

Indeks usvajanja kriptovaluta sastoji se od četiri metrike, izračunate procjenom ukupnog broja kriptovaluta koje je ta zemlja primila i ponderiranjem vrijednosti „na lancu“ na temelju PPP-a po glavi stanovnika, što je mjera bogatstva zemlje po glavi stanovnika, rekli su iz Chainalysisa.

 • Što je veći omjer primljene vrijednosti „na lancu“ i PPP-a po glavi stanovnika, to je viši rang, što znači da bi, ako bi dvije zemlje imale jednaku primljenu vrijednost kriptovalute, zemlja s nižim PPP-om po stanovniku bila rangirana ispred.

 Napominjući da će i dalje dorađivati korištenu metodologiju, iz tvrtke su kazali da:

 • Ova metodologija predstavlja jedan od prvih pokušaja sveobuhvatne raščlambe globalne aktivnosti povezane s kriptovalutama na razini države.Top 10 država koje imaju najviše aktivnosti vezanih uz kriptovalute

  Prema Chainalysisu, Ukrajina je na prvom mjestu, a slijede je Rusija, Venezuela, Kina, Kenija, SAD, Južna Afrika, Nigerija, Kolumbija i Vijetnam.

   

  Od 154 analizirane zemlje, samo je njih 12 imalo je “vrlo malo” kripto aktivnosti, stoga su rangirane najniže, detaljno su objasnili iz Chainalysisa, dodajući da se to odnosi na: Afganistan, Alžir, Zelenortski Otoci, Čad, Fidži, Laos, Libija, Mongolija, Tadžikistan, Turkmenistan, Zapadna obala i Gaza te Zimbabve.

  Nakon objave Chainalysisove rang liste, ukrajinsko Ministarstvo digitalne transformacije komentiralo je:

  • Tržište virtualne imovine u Ukrajini prilično je razvijeno i ima značajan promet čak i na globalnoj razini, ali većina je koncentrirana u zoni sjene, što stvara potencijalni rizik za državno poslovanje i korisnike.

  Ministarstvo je dodalo da nastavlja stvarati pravni okvir za regulaciju tržišta kriptovaluta u Ukrajini i da se nada da će parlament u rujnu razmotriti nacrt zakona o virtualnoj imovini.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

 • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
 • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
 • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima