Mastercard osmislio platformu koja središnjim bankama omogućuje testiranje digitalnih valuta

                                                                                                                                                                                                      Foto: Freepik

Platni gigant Mastercard osmislio je platformu koja omogućava središnjim bankama da testiraju kako će digitalne valute središnjih banaka (central bank digital currencies/CBDC) funkcionirati u stvarnom životu.

Naime, iz Mastercarda su u srijedu priopćili da su pokrenuli virtualno testno okruženje koje simulira izdavanje, distribuciju i razmjenu CBDC-a između banaka i pružatelja financijskih usluga, kao i krajnjih potrošača. Ovim potezom žele pomoći financijskim institucijama u boljem razumijevanju načina na koji funkcionira CBDC, a što će im omogućiti da istraže nove slučajeve uporabe, uključujući izdavanje na lokalnoj ili regionalnoj razini, stoji u priopćenju.

Banke mogu dalje procijeniti kompatibilnost s postojećim načinima plaćanja, poput kartica.

Raj Dhamodharan, izvršni potpredsjednik Mastercarda, rekao je da Mastercard već surađuje s nekim središnjim bankama te da su uputili poziv i drugim subjektima, poput banaka ili tehnoloških tvrtki, da koriste njihovu platformu.

Mastercard je bio jedan od suosnivača Facebookovog udruženja Libra – inicijative koja se danas smatra okidačem za poticanje središnjih banaka da ozbiljno promisle o izdavanju vlastite digitalne valute.

Zajedno s Visom, Mastercard je u listopadu napustio projekt Libru nakon sve veće zabrinutost oko usklađenosti i poslovnog modela.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima