Kineska kriptovaluta ima jače tehničke značajke od Facebookove Libre?

                                                                                                                                                                              Photo: Unsplash.com
Narodna banka Kine (People’s Bank of China – PBoC) ima novu glavnu osobu za razvoj digitalne valute. 

Changchun Mu, bivši zamjenik direktora sektora za plaćanja u Narodnoj banci Kine (PBoC), od nedavno je stupio na vodeću ulogu u Institutu za istraživanje digitalnih valuta, izvještava Shanghai Securities News. On tvrdi da njihov nadolazeći digitalni juan ima obilježja koja nije ponudila Facebookova Libra.

Mu je nedavno objavio detalje o digitalnoj valuti PBoC-a opisujući je kao digitalnu valutu i elektroničko sredstvo plaćanja s “vrijednosnim karakteristikama”. Uz to, Mu je izjavio: „Njezini funkcionalni atributi potpuno su isti papirnatom novcu, to je samo digitalni oblik.”

Također je i usporedio tehničke aspekte digitalne valute s Facebookovom Librom. U izvješću se navodi da će se digitalni juan PBoC-a moći prenositi između korisnika bez korisničkog, odnosno bankovnog računa i bez mobilne ili internetske mreže jer “nije pod nadzorom tradicionalnog sustava bankovnih računa”. Ukoliko mobilni telefon korisnika ima novčanik, digitalna valuta može se prenijeti drugoj osobi postavljanjem dva telefona u fizički kontakt, a najverovatnije je ova značajka omogućena NFC-om. Nadalje, tvrdi da korisnicima omogućuje čuvanje njihove privatnosti prilikom korištenja sustava.

Digitalna će se valuta isporučiti putem komercijalnih banaka poput fiat valute. Banke moraju otvoriti račune u PBoC-u i kupiti token po stopostotnoj vrijednosti. Nakon toga korisnici mogu otvoriti digitalne novčanike za digitalnu valutu putem banaka ili komercijalnih organizacija.

Prema izvješću, Mu je dodao da je glavni razlog razvoja digitalne valute “planiranje unaprijed” za zaštitu monetarnog suvereniteta i zakonske valute Kine. Drugim riječima, pojava Facebookove Libre mogla bi biti jedan od razloga naglog razvoja u središnjoj banci.

Guverner Narodne banke Kine (PBoC) Zhou Xiaochuan izjavio je u srpnju da je “Libra uvela koncept koji će utjecati na tradicionalni prekogranični poslovni i platni sustav”, i da bi se Kina trebala “dobro pripremiti i kineski juan učiniti jačom valutom”.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima