[ISTRAŽIVANJE] Deutsche Bank – kriptovalute bi mogle do 2030. g. zamijeniti „keš“

                                                                                                                                                                                               Foto: Unsplash

Prema novom istraživanju njemačke multinacionalne investicijske banke ujedno i poduzeća za financijske usluge Deutsche Bank, kriptovalute bi mogle postepeno zamijeniti gotovinu.

U istraživačkom izvješću „Imagine 2030“, Deutsche Bank sa sjedištem u Frankfurtu tvrdi da se na kriptovalute do sada gledalo kao na „dodatke“, a ne kao „zamjenu“ u svijetu financija. No sljedeće desetljeće moglo bi to promijeniti, ovisno o regulatornim tijelima.

– Ako jedan od GAFA (Google, Apple, Facebook i Amazon) ili njihovog kineskog ekvivalenta BATX (Baidu, Alibaba, Tencent i Xiaomi) uspiju prevladati regulatorne prepreke (…) to bi ubrzalo usvajanje kriptovaluta i dalo im mogućnost da konačno zamijene gotovinu, navodi se u izvješću Jima Reida, šefa temeljne strategije kreditiranja i tematskih istraživanja u Deutsche Bank.

Trenutni fiat-sustav izgleda „lomljivo“, posebno zbog desetljeća „niskih troškova na plaće, ostalih benefita i troškova radne snage“ te inflacije. Tijekom sljedećeg desetljeća stvari bi se mogle promijeniti i „potražnja za alternativnim valutama, od zlata do kriptovaluta, mogla bi porasti“, navodi se u izvješću.

Reid je izjavio da bi prednosti kriptovaluta kao što su sigurnost, brzina, minimalni troškovi transakcija, jednostavnost pohrane i „i njihova važnost u digitalnom dobu“ mogle pomoći pri masivnom prihvaćanju u narednim godinama.

Kriptovalute bi mogle postati „novac 21. stoljeća“

Drugi je razlog zašto bi kriptovalute mogle postati „novac 21. stoljeća“ njihova privatnost.

– Gotovo dvije trećine potrošača preferira nematerijalna gotovinska plaćanja, a trećinu zabrinjava anonimnost. To su ujedno i dvije stvari koje opisuju kriptovalute, dodao je.

Konačno, inflacija bi mogla potaknuti potražnju za alternativnim valutama. Prije svega, kriptovalute bi trebale postati legalne u očima vlada i regulatora kako bi postale široko rasprostranjene. To bi pridonijelo stabilnosti cijena, omogućilo globalnu rasprostranjenost i povećalo interes poduzeća u platnoj industriji, poput Visa i Mastercarda, kao i trgovaca poput Amazona i Walmarta

I dok mnogi predviđaju kraj ere „keša“ u nadolazećim godinama, Deutsche Bank vjeruje da bi kartice mogle nestati jer ih pametni telefoni čine zastarjelima. Isto tako, vlade i banke okreću se bezgotovinskom društvu.

Na temelju trendova, u istraživačkom izvješću Detusche Banka na kraju se navodi da će se broj korisnika blockchain novčanika (engl. Wallet) do 2030. g. povećati na 200 milijuna.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima