ISTRAŽIVANJE: 65% zaposlenih Amerikanaca spremno je primati plaću u bitcoinu, ethereumu i dogecoinu

 

 

                                                                                                                                                                                                      Foto: freepik.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako Amerikanci percipiraju bitcoin kao novi oblik naknade za rad i ponudilo zanimljiv uvid u psihološku složenost koja se krije iza sve većeg usvajanja kriptovaluta.

Da bi istražili što Amerikanci misle o kriptovalutama kao obliku naknade za rad, tvrtka Skynova u svrhu istraživanja anketirala je više od 1.000 zaposlenih stručnjaka, uključujući 797 zaposlenika i 205 menadžera.

Kako bi se procijenili interesi i iskustvo vezano s novim oblikom naknade, istraživanje tvrtke obuhvatilo je 46,9% ispitanika koji su već primili kriptovalutu kao naknadu za rad i 53,9% ispitanika koji još nisu dobili plaću isplaćenu u kriptovalutama.

Većina zaposlenih je zainteresirana

Anketa je osmišljena s ciljem istraživanja općeg stava zaposlenih Amerikanaca o isplati plaće u bitcoinu i drugim kriptovalutama, doživljavaju li to kao povlasticu i bi li dali otkaz na trenutnom radnom mjestu kako bi nastavili raditi u poduzeću koje nudi ovu vrstu naknade.

Njih 65,5% odgovorilo je da bi barem donekle bili spremni primiti naknadu u kriptovalutama, a nešto više od 28% ispitanih izjasnilo se da bi bili “vrlo voljni” prihvatiti takav oblik naknade za rad.

Manje od 10% ispitani ocijenilo je ideju o takvoj vrsti naknade kao “vrlo lošu”.

Gotovo trećina ispitanika izjavila je da bi napustila sadašnji posao kako bi nastavili raditi na drugom mjestu koje nudi naknadu u kriptovalutama. S druge strane, 42,2% njih dalo bi otkaz ako bi njihov poslodavac počeo s takvim oblikom isplate plaća.

Takav stav sugerira da su zaposlenici spremniji sami tražiti nove oblike kompenzacije umjesto da im se to nameće.

Na pitanje u kojoj bi kriptovaluti željeli primati plaću većina zaposlenih Amerikanaca (74,3%) odabrala je bitcoin (BTC), a slijede ga ethereum (ETH) i dogecoin (DOGE).

S jedne strane, prema rezultatima istraživanja proizlazi zaključak da među zaposlenima postoji uvjerenje da su kriptovalute budućnost plaćanja. Druge uobičajeno prihvaćene prednosti naknada u kriptovalutama su potencijal za financijsku dobit i diverzifikacija prihoda.

S druge strane, kao najveći uočeni nedostaci kompenzacije u kriptovalutama su nestabilnost tržišta, potencijal za financijske gubitke i ograničeno prihvaćanje.

 

Većina menadžera spremna je isplaćivati plaću u kriptovalutama

Više od 200 ispitanika bili su menadžeri, često zaduženi za odluke o zapošljavanju i naknadi.

Malo više od 77% njih reklo je da su barem „donekle voljni“ isplaćivati naknade za rad svojim zaposlenicima u kriptovalutama, što je znatno više od onoga postotka zaposlenih koji su spremni pristati na takav oblik naknade za rad.

Što se tiče zapošljavanja, kriptovalute također igraju važnu ulogu. Naime 48,3% onih koji su zaduženi za zapošljavanje radnika izjavilo je da obično traže iskustvo u području kriptotržišta i znanje o kriptovalutama.

Prilikom provjere potencijalnih kandidata za posao, menadžeri malih i velikih tvrtki često su tražili iskustvo s kriptovalutama, dok su srednje tvrtke s 50 do 249 zaposlenika zapravo češće tražile ovu vrstu iskustva.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima