FED razmatra potencijal digitalnog dolara

                                                                                                                                                                                                      Foto: CNBC

Američka centralna banka (FED – U.S. Federal Reserve), razmatra izdavanje vlastite digitalne valute, izjavila je guvernerka Lael Brainard.

 

“S obzirom na važnu ulogu dolara, važno je istražiti i razvijati politiku vezanu za CBDC-om [digitalnom valutom centralne banke]”, rekla je Brainard u srijedu na konferenciji o uplatama na Stanford Graduate School of Business u Kaliforniji.

“Surađujemo s drugim središnjim bankama i radimo na istraživanju kako bismo što bolje razumjeli digitalne valute središnje banke”, dodala je.

Brainard je istaknula da je danas FED otvoreniji prema digitalnim valutama nego što je to bio 2018. godine kada nije bilo dokazane potrebe za digitalnom valutom FED-a.  No tada inicijative privatnog sektora, poput Facebookovog projekta Libra, nisu bile javne. Libra je pokrenula lavinu rasprava oko prednosti i mana digitalnih valuta.

Iako digitalizacija može pružiti “veću vrijednost i praktičnost po nižim troškovima”, postoje opasnosti za financijsku stabilnost, privatnost i zaštitu od prijevara, rekla je.

“U Sjedinjenim Državama ne manje nego u drugim velikim ekonomijama, javni sektor treba aktivno surađivati s privatnim sektorom i istraživačkom zajednicom kako bi razmotrio je li potrebno uspostaviti nove zaštitne ogranke, treba li izmijeniti postojeće regulatorne parametre i hoće li CBDC donijeti važne koristi“, zaključila je Brainard.

FED-u je dosad već nekoliko puta savjetovano da razmotri razvoj digitalnog dolara, dok Jerome Powell, predsjednik FED-a ne vidi potrebu za izdavanjem CBDC-a “u sljedećih pet godina”.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima