Analiza tržišta kriptovaluta

 

 

                                                                                                                                                                                                      Foto: CoinMarketCap

Još prije mjesec i pol dana ukupno tržište kriptovaluta bilo je vrijedno $1.200 milijardi. Od tada raste i gotovo se udvostručilo, tj. doseglo je cca 2,3 bilijuna (2.300 milijardi) dolara, jer je bitcoin nastavio svoj rast zajedno s drugim coinovima poput Cardana, Solane, XRP -a i Dogecoina, da bi se nakon snažnije korekcije spustilo na razine od cca $2 bilijuna sadašnje vrijednosti.

Porast tržišne kapitalizacije kriptovaluta ukazuje na šire prihvaćanje kripto imovine diljem svijeta. Naprimjer, posljednja nadogradnja Ethereuma utjecala je na povećanje cijene ethera. S druge strane, tu je i Solana koja sve više privlači pozornost šire kripto publike.

Solana je trenutno najbrži blockchain na tržištu obrada transakcija i što je isto tako važno korištenje njihovog blockchaina košta znatno manje od mnogih drugih konkurentskih lanaca. Solanin prosječni trošak transakcije iznosi minornih 0.00001 dolar. Solanin tim uveo je novi algoritam konsenzusa koji rješava mnoga pitanja oko brzine, pohrane podataka i skaliranja bez ugrožavanja sigurnosti.

Sve u svemu, Solana je vrlo obećavajući projekt, koji je za svoj razvoj prikupio 20 milijuna dolara što možda zvuči puno, ali u kripto industriji u koju ulaze sve veće količine kapitala, zapravo je skroman iznos. Mnogi projekti su prikupili puno veće iznose, ali nisu postigli ni približan uspjeh kao Solana. Današnja tržišna kapitalizacija Solane iznosi $54,068,519,855, a njezina vrijednost u posljednjih tjedan dana narasla je oko 29.29%.

S druge strane, valja istaknuti da je cijena bitcoina prošlog mjeseca prvi put od svibnja skočila iznad granice od 50.000 dolara, nastavljajući oporavak od tromjesečnog pada, jer su se ulagači kladili da bi izgledi za povećanje američke poticajne potrošnje doveli do daljnje dobiti virtualne imovine.

Osim bitcoina valja spomenuti i drugu kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji, ether. Budući da se većina decentraliziranih financija i trgovanja NFT-ima događa na Ethereum blockchainu, ether je prošli tjedan porastao za trećinu – sa $2700 na $3900, stopom rasta 17% većom od BTC-a.

I druge kriptovalute poput Cardana (ADA-USD) su se i više nego udvostručile, dok je novija, Solana (SOL-USD), više nego utrostručila vrijednost u posljednjih mjesec dana. ADA i SOL su u posljednja dva tjedna nastavili bilježiti gotovo svakodnevne vrhunce.

Novi podaci objavljeni u utorak s MejoresApuestas.com pokazali su da su Solana, Dogecoin i Cardano najbrže rastuće kriptovalute ove godine. Sve tri zabilježile su četveroznamenkasta povećanja svoje tržišne kapitalizacije, pri čemu je Solana skočila za 8,616%, a slijede Dogecoin (DOGE-USD) i Cardano sa skokom od 4,351%, odnosno 1,499%. Sve je ovo dokaz da kripto imovina kreće prema mainstream prihvaćanju kriptovaluta kao oblik plaćanja.

Koje su prednosti tržišta kriptovaluta, kako ga jednostavno upoznati i snalaziti se u njemu, kome vjerovati i kako se postaviti prema tom svijetu digitalnih financija raspravljali smo na našem 12. FIMA webinaru s gostima koji već dugo žive u njemu:

Dejan Davidović – suosnivač Kriptomata, online platforme koja retail klijentima služi za kupnju, prodaju i čuvanje kriptovaluta ili kako su sami opisali svoj posao “delivering everyday crypto to everyday people”.

Bojan Agatić – poduzetnik je u građevinarstvu, ali kripto entuzijast te istinski dugogodišnji promotor kripto svijeta.

Filip Hohnjec – završio je dva fakulteta, a onda izabrao raditi kao kripto broker u FIMA Plusu, brokerskoj kući za kriptovalute i digitalnu imovinu.

Milan Horvat moderirao je tu iznimno zanimljivu raspravu koju je online pratilo i pogledalo preko 300 ljudi.

Ukoliko vam sve ovo zvuči zanimljivo, možete nas posjetiti na www.fimaplus.com gdje će vam brokeri digitalne imovine pomoći oko lakšeg ulaska u svijet kriptovaluta.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima