7 središnjih banaka detaljno opisalo kako treba biti dizajnirana digitalna valuta

                                                                                                                                                                                                      Foto: Unsplash

Skupina od sedam središnjih banaka i Banka za međunarodne nagodbe (engl. Bank for International Settlements  – BIS) objavile su sveobuhvatno izvješće o digitalnoj valuti u kojem su detaljno opisale kako ona treba biti dizajnirana.

 

U izvješću objavljenom prošli petak iznesena su “temeljna načela i temeljne značajke” digitalnih valuta središnjih banaka (engl. central bank digital currencies  – CBDC). Izvješće je sastavilo sedam središnjih banaka – Banka Kanade, Engleska banka, Japanska banka, Europska središnja banka, Federalne rezerve, Sveriges Riksbank i Švicarska nacionalna banka – i BIS.

Nijedna od središnjih banaka nije donijela odluku hoće li izdati svoju digitalnu valutu, ali su istaknule zajednička načela i ključne značajke koje bi digitalne valute središnjih banaka trebale sadržavati “kako bi doprinijele ciljevima javne politike središnje banke”.

Upotreba gotovine u plaćanjima u padu je, a digitalna plaćanja iznimno su porasla, navodi se u izvješću. Stoga središnje banke i BIS vjeruju da bi CBDC mogao biti “važan instrument” za središnje banke da nastave pružati sigurna sredstva plaćanja u skladu sa sve većom digitalizacijom.

U izvješću su istaknuta tri načela kojih se treba držati prilikom izdavanja CBDC-a:

  1. središnja banka ne bi smjela ugroziti monetarnu ili financijsku stabilnost izdavanjem CBDC-a
  2. CBDC bi trebao biti dopuna i dodatan oblik plaćanja, uz već postojeće oblike novca
  3. CBDC bi trebao promicati inovacije i učinkovitost

Što se tiče osnovnih značajki CBDC-a, one uključuju jednostavnost upotrebe, nisku cijenu, konvertibilnost i stalnu dostupnost.

CBDC

Izvor: www.theblockcrypto.com

“Ovo je izvješće pravi korak za ovu skupinu središnjih banaka u dogovaranju zajedničkih načela i utvrđivanju ključnih značajki za koje vjerujemo da su važne za kreiranje CBDC sustava”, rekao je Jon Cunliffe, predsjednik odbora za plaćanja u BIS-u i zamjenik guvernera Engleske banke. “Ova skupina središnjih banaka izgradila je snažan međunarodni konsenzus koji će pomoći da se osvijetli put dok istražujemo i dizajniramo CBDC-ove (…)“, dodao je.

Posjetite Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima