Novi Zeland daje zeleno svjetlo isplati plaća u kriptovalutama

 

                                                                                                                                                                  Photo: Pixabay

Regulacija kriptovaluta predstavlja neumornu bitku u mnogim zemljama jer još uvijek postoji puno različitih mišljenja o tome kako točno s njima treba postupati. Međutim, u nekoliko zemalja trud da se kriptovalute službeno legaliziraju isplatio se.

Naime, prema informacijama koje su objavili novozelandski porezni regulatori, kriptovalute će biti legalizirane i zaposlenici bi mogli početi primati plaće u kriptovalutama. Očekuje se da će zakon službeno stupiti na snagu od 1. rujna.

Novozelandski odjel koji se bavi državnim prihodima u srijedu, 7. kolovoza, objavio je izvještaj o poreznim podacima. U njemu se jasno navode specifičnosti novog zakona u skladu s člankom 91D Zakona o poreznoj upravi iz 1994. godine, koji poslodavcima omogućuje isplate plaća u kriptovalutama, uz porezne odredbe.

Međutim, postoji nekoliko uvjeta koji se trebaju ispuniti. Na primjer, da bi plaćanje kriptovalutama podlijegalo zahtjevima poreza na dohodak, to moraju biti izdaci koji uključuju plaću radnika te bi to trebao biti fiksni iznos. To znači da druge vrste primitaka, kao što su primici od dividendi ne podliježu istim pravilima te se ne mogu isplaćivati u kriptovalutama.

Nadalje, zakon se odnosi samo na zaposlenike koji primaju plaću, uključujući i sva plaćanja za periodično pružene usluge, provizije i dodatne pogodnosti. Dakle, zakon se neće odnositi na samozaposlene osobe.

Također, ne postoji provizija ni za jednu kriptovalutu koja se ne može izravno na burzi konvertirati u fiat valutu. Kriptoimovina koja se koristi za isplatu plaća također mora ispuniti svojstva, odnosno funkcionalnost sredstva plaćanja. Naposlijetku,  zakonom je određeno da korištena kriptovaluta mora imati pokriće u jednoj ili više fiat valuta, što sugerira da će stablecoinovi biti jedine kriptovalute korištene pri isplati plaća.

 

Posjetite našu Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima

Pin It on Pinterest

Share This