Kako čuvati kriptovalute?

Novčanik (Wallet) je softverski program koji pohranjuje privatne i javne ključeve te je u interakciji s blockchainom kako bi korisnicima omogućio primanje/slanje kriptovaluta. Želite li pohraniti bitcoin ili bilo koju drugu kriptovalutu, morat ćete imati digitalni novčanik. Za razliku od tradicionalnih novčanika, digitalni novčanici ne pohranjuju kriptovalute, nego se koriste kao sredstva koja otvaraju blok u kojem su pohranjene kriptovalute na blockchainu.

Postoje dva tipa novčanika. Prvi se odnosi na hot wallet, a drugi na cold wallet. I dok se termin hot wallet odnosi na novčanike koji cijelo vrijeme imaju pristup internetskoj vezi, cold wallet novčanici podrazumijevaju čuvanje privatnog ključa na mediju koji većinu vremena nije povezan internetskom vezom, osim kada se radi transakcija. Ta dva tipa imaju i svoje podvrste, ovisno o načinu gdje želite pohraniti kriptovalute. Prema toj podjeli postoje: internet, mobilni i desktop hot wallet novčanici te papirnati i hardver cold wallet novčanici.

 

Internet – hot wallet novčanici 

Radi se o novčanicima kojima se nalaze na pristupa putem web-preglednika te samim time predstavljaju veći rizik od hakiranja. Vodič za novčanik Blockchain.info možete pogledati ovdje.

Mobilni hot wallet 

Kao i desktop wallet, nose rizik gubitka, kvara ili hakiranja uređaja, stoga ih također preporučamo za kratkoročnu pohranu i čuvanje manjih iznosa kriptovaluta. Vodič za Mycelium novčanik možete vidjeti ovdje.

Desktop wallet – hot wallet novčanici 

Nisu najpouzdaniji, s obzirom na to da su računala povezana internetom, no njihova se praktičnost temelji na jednostavnoj primjeni. Također ih preporučamo za kratkoročnu pohranu te za čuvanje manjih iznosa kriptovaluta. Vodič kako otvoriti i provesti prvu transakciju putem Exodus novčanika možete vidjeti ovdje.

Papirnati cold wallet 

Vrsta novčanika koji sadrži depozit adresu i privatan ključ. Jedan od sigurnijih oblika spremanja kriptovaluta je da se isprintani papirnati novčanik spremi na sigurno mjesto od krađa, požara ili drugih prijetnji. Pogodan za dugoročne investicije odnosno „HODLING“.

Hardver cold wallet 

Najsigurniji je način pohrane i posebno je pogodan za dugoročnu pohranu veće količine kriptovaluta. Najpoznatiji hardver walleti su Ledger Nano S, Trezor i KeepKey. Vodič za uporabu Ledger Nano S novčanika možete vidjeti ovdje.

 

***Napomena: Sva mišljenja vezana uz razinu sigurnosti novčanika kriptovaluta (Cryptocurrency Wallet) temelje se na objektivnim karakteristikama i subjektivnim procjenama istih. FIMA Plus d.o.o. nije zastupnik navedenih proizvođača novčanika.