Kripto vodič

Što su kriptovalute?

Kriptovaluta je digitalna valuta osmišljena kao sredstvo razmjene koja koristi kriptografiju kako bi osigurala svoje transakcije, kontrolirala stvaranje novih jedinica i provjerila prijenos podataka. Kriptovalute podrazumijevaju potpuni odmak od središnje (centralizirane) kontrole sustava prema decentraliziranom održavanju sustava. Za razliku od centraliziranog sustava banaka i elektroničkog novca, decentralizirana kontrola svake kriptovalute djeluje preko blockchain tehnologije koja je baza podataka transakcija i funkcionira kao distribuirana glavna knjiga (engl. distributed ledger).

Kratka povijest kriptovaluta

Prvi primjer kriptovalute predstavlja eCash, anonimni kriptirani elektronički novac, predstavljen 1983. godine. Neki od značajnijih projekata nastalih kasnije su b-money te Bit Gold, kao prethodnici Bitcoina.

Krajem 2008. godine objavljen je dokument (whitepaper) pod nazivom „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“ koji je napisala osoba, ili više njih, pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Ključna je specifičnost po kojoj se bitcoin razlikuje od prethodnih kriptiranih valuta, kao što su b-money i HashCash, distribuiran sustav izračunavanja (Proof of Work algoritam) koji služi za potvrdu transakcija unutar Bitcoin blockchaina. Ta je inovacija riješila problem dvostrukog plaćanja, odnosno situaciju u kojoj jedna jedinica valute može biti više puta utrošena. Bitcoin mreža započela je s radom 2009. godine, a u početku je imala dosta propusta i prepreka. Današnji problem, pak, predstavlja zakrčenost blockchaina, što rezultira visokim troškovima i sporošću samih transakcija. Takav problem rezultirao je shvaćanjem bitcoina kao sredstva za pohranu vrijednosti, umjesto prvobitnog sredstva plaćanja.

Dvije godine kasnije pojavio se prvi altcoin (alternative coin), odnosno kriptovaluta koja je alternativa bitcoinu. Zvao se Namecoin, a njegova osnovna svrha bila je decentralizirana registracija domena te njihovo održavanje i prodaja za određeni iznos jedinica namecoina. Neki od bitnijih altcoinova koji su se pojavili nakon namecoina su Litecoin, Peercoin, Dogecoin.

Godine 2014. provedeno je prvo online prikupljanje kapitala za kripto projekt koji je kasnije nazvan ICO (Initial Coin Offering) zbog sličnosti s tradicionalnim financiranjem poduzeća na tržištu kapitala (IPO). Radi se o Ethereum blockchainu, odnosno platformi koja je promijenila čitav dotadašnji kripto svijet. Ethereum platforma omogućuje razvoj decentraliziranih aplikacija (trenutno je više od 1.000 projekata izrađeno na Ethereum platformi) i korištenje pametnih ugovora (Smart Contracts), odnosno ugovora koji se sami od sebe izvršavaju kada su zadovoljeni određeni preduvjeti. S vremenom su se pojavili novi projekti koji se smatraju “ubojicom“ ethereuma, a jedan od njih je Cardano. Radi se o trećoj generaciji kriptovaluta kojoj je cilj riješiti sve probleme vezane uz skalabilnost, interoperabilnost i održivost platforme. Sasvim je sigurno da je svijet kriptovaluta u ranoj fazi te da konkurentnost tržišta potiče inovacije iz dana u dan.