HTC predstavio svoj drugi model blockchain telefona – Exodus 1s

 

                                                                                                                                                                                  Photo: shiftdelete.net

HTC odlučio nastaviti s izradom blockchain telefona. Naime, puno se truda ulaže u kreiranje nasljednika Exodusa 1, a sve su snage usmjerene na izradu novog modela blockchain mobilnog uređaja – Exodus 1s.

HTC-ov Decentralized Chief Officer Phil Chen predstavio je Exodus 1s u New Yorku i tom prilikom rekao da će novi uređaj koštati oko 250 do 300 dolara, a doći će u trećem kvartalu ove godine.

Po čemu se ovaj model razlikuje od prvog uređaja  – Exodusa 1? Osim toga što je jeftiniji, ono što je još važnije – bit će potpuni Bitcoin node.

Za sada još nema dostupnih specifikacija telefona, ali vjerujemo da će one uskoro biti dostupne i da će biti slične konkurentskim uređajima. Međutim, ono što je puno važnije jest da će uređaj na sebi imati Bitcoin klijent i bit će potpuni Bitcoin node. Bitcoin nodeovi su jako važna karika u Bitcoin mreži jer oni potvrđuju transakcije i najvažnija su karika koja čuva distribuiranu blockchain mrežu. Osim toga, valja naglasiti da što više Bitcoin nodeova postoji u svijetu, to je mreža otpornija i više distribuirana. Glava je značajka blockchaina upravo ta da ne postoji središnje mjesto kroz koje transakcije prolaze, nego nodeovi zapisuju te podatke na mrežu koja je neuništiva.

Što to točno znači za Exodus 1s?

Ako će ovaj mobitel biti puni Bitcoin node to znači da on na sebi mora imati kopiju cijele Bitcoin, odnosno blockchain mreže. Drugim riječima, to znači da ćete vrlo lako s mobitela slati i primati ovu kriptovalutu te ćete ga moći koristiti kao bitcoin wallet.

Međutim, Bitcoinova mreža “teška” je preko 200 GB i konstantno morate sinkronizirati nove podatke na uređaj. To je zahtjevno i za računala, a kamoli za mobitele jer morate konstantno biti na internetu, što znači da morate imati neograničene količine interneta za trošiti, a osim toga nedostatak je i taj što se mobilna baterija brzo se troši.

Phil Chen je rekao da misle da su našli način kako riješiti spomenute probleme. Tvrdi da je blockchain mrežu moguće drastično smanjiti s tzv. “pruningom”.

Iz HTC-a tvrde da je cijeli blockchain moguće reducirati s 200 GB na svega 10 GB te da i s tom pruned verzijom možete biti puni Bitcoin node u mreži. Usto, korisnici će imati SD kartice u mobitelima, tako da mjesto za pohranu podataka ne bi trebalo biti problem.

Što se, pak, interneta i potrošnje baterije tiče, mobitel bi veći dio dana trebao biti spojen na WiFi mrežu da bi sve funkcioniralo kako treba jer ako nemate zadnju kopiju Bitcoin mreže, ne možete u nju ništa ni zapisivati niti ste karika u lancu, stoga ovaj telefon neće moći ni rudariti bitcoine jer je računalna snaga premala za tako nešto.

Krajem ove godine trebali bismo vidjet kako su sve to zamislili HTC-ovi stručnjaci, pa nestrpljivo iščekujemo vidjeti njihovo rješenje.

IZVOR: www.pcchip.hr

Posjetite našu Mjenjačnicu kriptovaluta

  • brza i izravna konverzija kriptovaluta za fiat valute i obrnuto
  • jednostavna i kvalitetna usluga prema standardima FIMA brenda
  • povjerenje temeljeno na dugogodišnjem iskustvu i rezultatima

Pin It on Pinterest

Share This